ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αποκατάσταση διαταραχών λόγου – ομιλίας σε παιδιά και ενήλικες, Έμμα Τερ-Γκεβορκιάν

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται όρια? 11 Απριλίου, 2012

Filed under: Ψυχολογία — Λογοθεραπεία @ 9:51 μμ
Tags: , , , ,

Η ευάλωτη και ανίσχυρη φύση των παιδιών τα θέλει από νωρίς να εξαρτιόνται από την καθοδήγηση των γονιών τους για να νιώθουν ασφάλεια. Για τα παιδιά το ασφαλές περιβάλλον είναι ταυτόσημο με ένα προβλέψιμο περιβάλλον όπου σταδιακά θα αναγνωρίζουν τι  απαγορεύεται και τι επιτρέπεται. Παράλληλα τα ίδια μαθαίνουν ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές ή πράξεις έχουν ανάλογες συνέπειες. Έτσι γίνονται πιο υπεύθυνα και κοινωνικά προσανατολισμένα.

Μέσα από τους περιορισμούς που τα όρια επιβάλουν τα παιδιά κατανοούν την ανάγκη να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους  για να καλύψουν τις επιθυμίες τους ή μαθαίνουν  και να  ελέγχουν την παρορμητικότητα τους αναλογιζόμενοι τις συνέπειες όταν δεν είναι δυνατή η κάλυψη των επιθυμιών τους .Σταδιακά αναπτύσσουν ενσυναίσθηση (την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου) και σεβασμό.

Τα όρια μπορεί αρχικά να προκαλούν δυσαρέσκεια ή ακόμα και θυμό όμως με τον καιρό μειώνουν τις απογοητεύσεις.  Όταν επιβάλλονται με συνέπεια και σταθερότητα γίνονται αιτία για να προβληματιστεί το παιδί για τα λάθη του ενώ μειώνoνται οι χειριστικές συμπεριφορές και η προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών με τον έναν από τους δύο γονείς για την επίτευξη των ‘θέλω’. Έτσι χτίζονται τα θεμέλια για ένα περιβάλλον με λιγότερες διαμάχες και εντάσεις. Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τα αφήνουν να κάνουν ότι επιθυμούν εκλαμβάνουν τη  στάση αυτή των γονέων ως αδιαφορία.

Ωστόσο όταν τα όρια έχουν σκοπό να τιμωρήσουν εκδικητικά, είναι άκαμπτα και αυταρχικά ή έχουν πρόθεση υπερπροστασίας στερώντας από το παιδί τη δυνατότητα να μάθει από τα λάθη του δεν ικανοποιούν τον αρχικό σκοπό τους που είναι η νουθεσία και μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Νικολία Καράμπελα – Ψυχολόγος

nikoliakarabela@yahoo.gr

τηλ.:  6972059220

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s